Previous Page  3 / 8 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 3 / 8 Next Page
Page Background

3

НИЙТЛЭЛ

ДеФакто

Энэ хүснэгтээс харахад Хятад зэрэг улсуудад сүүний нийлүүлэлтээ нэмэгдүүлэхэд хүндрэлтэй бол, Монгол бүрэн

боломжтой. Гэвч сүү нь байгаа ч, нийлүүлэх дэд бүтэц дутагдалтай байна. Сүү эмзэг бүтээгдэхүүн учир илүү нарийн

стандарт, хяналт шаарддаг. Нийгмийн өмнө тулгарсан олон асуудлуудын суурь бол ядуурал бөгөөд үүнийг шийдэхэд

ийм чухал үүрэгтэй ч, монголчуудын үл тоож буй нэгэн шийдвэр бол хүүхдийнхээ өдрийн хоолонд сүү оруулах

хөтөлбөр юм.

2020.01.15

Энэ нөхцөлд МУ “Үдийн хоол” хөтөлбөртөө, сүүг тусгайлан оруулах нь илүү үр дүнтэй болохыг бусад орны туршлага

батлаж байна. Монголд сурагчдын ердөө 5 хувь нь сургууль дээрээ сүүн бүтээгдэхүүн хэрэглэдэг ажээ. (Ерөнхий

боловсролын сургуулийн хоол үйлдвэрлэл, үйлчилгээний тухай, 2018). Уг нь бид хүүхдүүддээ хангалттай сүү амархан

өгч чадах юм.

Сүүний дотоодын хэрэгцээгээ хангах боломж (хувиар)

(Self-sufficiency ratios )

Экспортын хувь

(2013 он)

1963 1973 1983 1993 2003 2013

Афганистан

99.7

99.3

98.3

98.2

95.6

88.1

0.0

Бангладеш

95.2

85.5

83.5

87.2

87.9

82.4

0.0

Хятад

99.5 100.0

98.3

97.9

94.6

83.0

0.3

Энэтхэг

97.4

98.6

99.6 100.0

99.9 100.0

1.6

Индонез

58.2

36.8

26.4

55.9

40.6

34.9

3.2

Монгол

90.8

82.6

83.3

98.8

96.4

98.3

0.0

Мьянмар

48.8

87.8

95.9

89.8

87.9

94.8

0.0

Непал

100.0 100.0

97.2

98.2

97.7

98.7

0.0

Филлипин

6.0

5.0

3.9

1.1

0.6

0.6

5.1

Шри-Ланка

58.7

61.7

52.5

57.8

23.1

37.3

1.2

Тайланд

2.3

3.5

6.9

15.6

38.0

46.9

14.4

Вьетнам

99.7

99.3

98.3

98.2

95.6

88.1

0.0

Эх сурвалж:

Dairyasia.org

, 2017