000 05796nam a2200841 4500
003 MN-UlNUM
005 20220131141213.0
008 191216b2019 mp ||||| |||| 00| 0 mon d
020 _a978-99978-0-187-6
040 _afirst lib
082 _a664
084 _2Surah bichig
_a36.81
_bМ 985
_q3
100 _aМягмарсүрэн Б., Дамдинсүрэн Л
240 _a36.81 М 985
245 _aАмьтны гаралтай хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэлийн биохимийн үндэс
_cХян. Л.Дамдинсүрэн
260 _aУБ
_bАлмаз пресс
_c2019
300 _a143
500 _aЭШФ Т 23062-23064, БУУТ 31700-31706
504 _a2019-12-04, ЭШФ-3, БУУТ-7/бус-5/, худалдан авсан, үнэ 25000, Хаанаас-Б.Мягмарсүрэн
505 _aСүүлийн үед зарим төрлийн түүхий эдийг ашиггүй өөрчлөлтөөс хамгаалах, технологийн явцад болон хадгалалтын үеийн тогтвортой байдлыг нэмэгдүүлэх зорилгоор олон төрлийн бодис ашиглаж байна. Иймд эдгээр нэмэлт бодисууд бүхий хүнс үйлдвэрлэх, түүхий эдэд хүйтний болон дулааны боловсруулалт хийх, давслах, хатаах, химийн хамгаалах үйлчилгээтэй бодисуудыг хэрэглэх явцад гарах биохимийн хувирлуудыг судалж, үйлдвэрлэлийн үйл ажиллагааг үр дүнтэйгээр зохицуулж сурах нь өнөөгийн мэргэжилтнүүдийн үүрэг юм. Тус бүтээлд амьтны эдийн биохими, мах болон амьтны гаралтай зарим түүхий эд, бүтээгдэхүүний биохими, махны шинж чанар, боловсруулсан махны биохимийн тухай үндсэн сэдвүүдийг тусгасан болно.
546 _aMongolia
653 _aхүнсний үйлдвэрлэл
653 _aбүтээгдэхүүн үйлдвэрлэл
653 _aбүтээгдэхүүний биохими
653 _aамьтны эдийн биохими
653 _aамьтны түүхий эд
740 _aМэдрэлийн эдийн биохими
740 _aМэдрэлийн эдийн бодисын солилцоо
740 _aМэдрэлийн импульс дамужуулах хими
740 _aОрганизм дахь бодисын солилцооны процесс болон тархины үйл ажиллагааны холбоо
740 _aТархи, нугасны шингэн /ликвор/
740 _aБулчингийн эдийн биохими
740 _aБулчингийн эд дэх бодисын солилцоо
740 _aБулчин агших үеийн хими
740 _aБулчин сулрах үеийн биохими
740 _aДасгал хийх болон ядрах үеийн булчингийн биохимийн процесс
740 _aЗүрхний булчингийн бодисын солилцооны онцлог
740 _aЭмгэгийн үед булчинд явагдах биохимийн өөрчлөлт
740 _aБулчингийн хөшилт
740 _aЦусны биохими
740 _aЦусны физик химийн шинж чанар
740 _aЦусны химийн бүрэлдэхүүн
740 _aЦусны бүлэгнэлт
740 _aЛимф
740 _aХолбогч эдийн биохими
740 _aХолбогч эдийн химийн бүрэлдэхүүн
740 _aХолбогч эдийн бодисын солилцоо
740 _aЯсны эдийн биохими
740 _aЭлэгний биохими
740 _aЭлэгний эдийн химийн бүрэлдэхүүн
740 _aЭлэгний эдийн бодисын солилцоо
740 _aЯсны эдийн биохими
740 _aБөөр болон шээсний биохими
740 _aБөөрний химийн бүрэлдэхүүн
740 _aБөөрөн дэх бодисын солилцоо
740 _aШээс үүсэх
740 _aШээсний ерөнхий шинж чанар
740 _aМахны биохими
740 _aСүүний биохими
740 _aШувууны өндөгний биохими
740 _aАрьс, үс ноосны биохими
740 _aБоловсруулсан мах махан бүтээгдэхүүний биохими
740 _aӨнгөгүйжилт ба өнгөний өөрчлөлт
740 _aУс барих чадвар ба шүүслэг шинж чанар
740 _aШүүс, усны ялгаруулалтыг тодорхойлох хүчин зүйлс
740 _aМах боловсруулан хадгалах үеийн биохими
740 _aМахыг нам температураар боловсруулах үеийн биохими
740 _aМах хөлдөөж, хадгалах үеийн биохими
740 _aМах давслах үеийн биохимийн хувирлууд
740 _aМахыг дулаанаар боловсруулах үеийн биохимийн хувирлууд
740 _aМах муудах үеийн биохимийн хувирлууд
942 _cBK
999 _c120538
_d120538